First Annual Department Chairs' Workshop

Are you facing the professional challenge of serving as department chair?

From June 26–28, 2018, the AHA will offer our first annual Chairs’ Workshop in Chicago. Experienced chairs will lead sessions and host collaborative breakout conversations addressing a wide range of issues specific to chairing in our discipline and across a variety of institutional contexts. We will discuss broad leadership issues; strategies for balancing workloads in teaching, research, and administration; and take up issues of curricular innovation, enrollment, and assessment.

Location and Time

Check in at the hotel in the evening of Tuesday, June 26. The workshop will run from the morning of Wednesday, June 27, through the afternoon of Thursday, June 28. All meetings will be hosted in the offices of the American Bar Foundation (420 E. Superior St., Chicago, IL 60611).

Registration

Registration is now full. Chairs may sign up for a waiting list on MY AHA (select the Check option and you can pay the full balance if space opens). Refunds will not be processed after May 1, 2018. Payments must be made in full by June 1, 2018.

Fees

AHA institutional members: $975
AHA institutional nonmembers: $1275

Fees include:

  • Registration for all workshop events
  • Two nights’ accommodation (June 26 and 27) at Cambria Hotel & Suites (166 E. Superior St., Chicago, IL 60611)
  • An all-participants’ workshop dinner near Magnificent Mile on June 27
  • Onsite lunch and breakfast for each day of the gathering

* Travel expenses to and from the workshop are the responsibility of participants.

Confirmed Facilitators

William Kerrigan (Muskingum University)
Liz Lehfeldt (Cleveland State University)
Jeffrey McClurken (University of Mary Washington)
Rita Roberts (Scripps College)
Katrin Schultheiss (George Washington University)
James H. Sweet (University of Wisconsin-Madison)

Itinerary

Exact Scheduling of Sessions is Subject to Change

Meetup (June 26)

  • Check in at Cambria Hotel and Suites (166 E. Superior St., 60611) and have dinner on your own
  • 8:00-9:00 pm: Informal gathering of participants and facilitators in hotel lounge at Cambria Hotel

Day 1 (June 27)

**From 8:15, coffee service and continental breakfast available in meeting space

  • 9:00-9:30 am: Welcome
  • 9:30-10:15 am: Plenary: Being a Chair: Beyond the Job Description
    15 min break
  • 10:30-11:30 am: Breakout Session I: Systems of Decision-Making
    15 min break
  • 11:45-12:45 pm: Breakout Session II: Topics Tailored by Institution
  • 1:00-2:00: Lunch (provided onsite)
  • 2:00-3:15 pm: Plenary: Care and Management of Faculty
    15 min break
  • 3:30-4:30 pm: Breakout Session III: Personnel and Departmental Culture
    15 min break
  • 4:45-5:45 pm: Group Lightning Round
    Break
  • 7:30-10:30 pm: Workshop Dinner (Reserved Room: Quartino Ristorante, 626 N. State St.)

Day 2 (June 28)

**From 8:00, coffee service and continental breakfast available in meeting space

  • 8:30-8:45 am: AHA Programming—How Can We Help You?
  • 8:45-9:45 am: Plenary: Diversity
    15 min break
  • 10:00-10:30 am: Introduction to Enrollments
    15 min break
  • 10:45-11:45 am: Breakout Session IV: Enrollments, Tailored by Institution
  • 12:00-1:00 pm: Lunch (provided onsite)
  • 1:00-2:00 pm: Breakout Session V: Topics Tailored by Institution
    15 min break
  • 2:15-3:00 pm: Closing Plenary: Professional Identity & Career Paths